Atık yönetimi, ülkemizde 1930’lardan itibaren çok sayıda yasal düzenlemeye konu olmuştur. 21 Kasım 2008 tarihli 27061 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Çevre Denetim Yönetmeliği uyarınca, ülkemizde faaliyet gösteren tüm işletmeler Atık Yönetimi başta olmak üzere Çevre Kanun ve Yönetmeliklerine uygunluk açısından denetime tabi tutulmaktadırlar.

Atık yönetim sisteminin geliştirilmesi ulusal çevre politikaları ve sürdürülebilir kalkınma stratejileri arasında ağırlıklı bir yer tutmaktadır. Etkin bir atık minimizasyonu ve geri dönüşüm sağlanamadığı takdirde, oluşacak çöp dağları çevre ve insan sağlığını tehdit edecek, çevrenin bu atıkları bertaraf kapasitesinin zorlanması ile doğadaki yaşam olanaklarının tükenmeye yüz tutması kaçınılmaz olacaktır. Keza geri dönüşüm faaliyetlerine, çevre dostu teknolojilere vb. yatırım yapılmadığı takdirde, hızla artacak yeni depolama alanlarının yapım, işletim vb. giderleri, giderek kentsel yerleşim alanları içerisinde kalan eski depolama alanlarının rehabilitasyonu, taşıma giderlerindeki artış vb. alternatif maliyetler çok daha yüksek olabilecektir. Ayrıca neden olunacak hava, toprak ve su kirliliğinin sağlık harcamaları üzerindeki etkisi gibi dolaylı maliyetlerin de hesaba katılması gerekmektedir.

Atıklar, yasal şartlara uyulmak kaydıyla geri kazanılabilir veya bertaraf edilebilir. Atığın sahibi, atık yönetim planı hazırlamak, atıklarının bir atık taşıyıcısı tarafından taşınarak Bakanlıktan lisans almış bir tesis tarafından geri kazanılmasını veya bertarafını sağlamakla yükümlüdür.

Bu kapsamda atık yönetiminde;

  • Atıkların en yakın ve en uygun olan tesiste, uygun yöntem ve teknolojiler kullanılarak bertaraf edilmesi esastır.
  • Atıkların, lisanslı geri kazanım ve bertaraf tesisleri dışında yetkisiz kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından toplanması, geri kazanılması ve bertaraf edilmesi yasaktır.
  • Her türlü faaliyet sırasında doğal kaynakların ve enerjinin verimli kullanılması amacıyla, atık oluşumunu kaynağında azaltan ve atıkların geri kazanılmasını sağlayan çevre ile uyumlu teknolojilerin kullanılması esastır.

Atıkların üretiminden ve yönetiminden sorumlu kişi, kurum ve kuruluşlar, atık yönetiminin her aşamasında atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermesini önleyecek tedbirleri almakla yükümlüdür.

Atık Yönetimi Hizmetlerimiz

  • Atık üretimini en az düzeye indirecek tedbirleri almak,
  • Üretilen atık türlerini ve atık kodlarını belirlemek,
  • Atık miktarlarına ilişkin atık beyan formunu her yıl doldurarak Bakanlığa göndermek,
  • Atıklarını tesis içerisinde uygun şekilde depolanmasını sağlamak,
  • Üç yıllık atık yönetim planını hazırlayarak valilikten onay almak, (atık yönetim planının hazırlanması)
  • Atıkları yönetmelikteki esaslara uygun olarak Bakanlıktan lisans almış tesislere yönlendirmek, bertaraf ettirmek ve bertaraf işleminin tamamlandığını yetkililere bildirmek,
  • Atık taşımacılığında mevcut uluslararası standartlara uyumluluğu kontrol etmek,
  • Atıklara uygun ambalajlama ve etiketleme yapmak.
 
  Adres : Büyükelçi Sokak No: 18/1 06690 Kavaklıdere - Çankaya / ANKARA
  Telefon : 0312 468 87 02 - 0312 468 86 77
  GSM : 0544 468 87 02
  Faks : 0312 468 86 58
  E-Posta : cnd@cnd.com.tr - info@cnd.com.tr