FSSC 22000 / PAS 220 GIDA GÜVENLİĞİ STANDARDI

Sürekli kendini yenileyen ve artan yeni global gıda güvenliği standartları (BRC, IFS, SQF) daha çok perakendecilerin özel markalı ürün tedarikçilerine çoğunlukla ön gereklilik olarak şart koşmalarına karşın büyük gıda üreticiler daha anlaşılır bir yöntemi yani proses yaklaşımını baz alması nedeniyle ISO 22000’i daha çok tercih etmişlerdir. ISO 22000’nin ihtiyacını karşılamaya yönelik Gıda ve İçecek Endüstrisi Konfederasyonun CIAA (The Confederation of Food and Drink Industries) sponsorluğunda G4 olarak bilinen Danone, Kraft, Unilever ve Nestle sektör devleri birleşerek 2008 yılında ön gereksinim programlarını detaylandıran ve her tür firmaya uygulanabilir PAS 220 (Publicly Available Specification) Kamuya açık spesifikasyonları standardını yayınlamıştır.
PAS 220 (Publicly Available Specification) standardının yapısı BRC veya IFS standartlarından oldukça farklıdır. Gereklilikler alışılan şekilde madde madde belirtilmemiş, düzyazı içerisinde daha çok genel ifadeler kullanılmıştır. PAS 220 standardı, bu yoruma açık olma durumunu ortadan kaldırmak ve ISO 22000 standardının ön gereksinim programlarıyla ilgili gerekliliklerinin firmalarda tam olarak ne şekilde uygulanması gerektiğini detaylandırmak amacıyla bir rehber döküman/guideline olarak hazırlanmıştır.
PAS 220, denetlenebilir bir standart olmayıp rehber bir döküman olduğu için tek başına belgelendirilmesi mümkün olmamaktadır. Ancak ISO 22000 standardıyla beraber denetlendiği takdirde ISO 22000+PAS 220 standardına FSSC(Food Safety System Certification) adı verilmektedir. FSSC, bir süre önce GFSI (Global Food Safety Initiative) tanınmak için başvuruda bulunmuş, tamamen onaylanmasa da 27 Mayıs 2009 tarihinde ilk onayını almıştır.
PAS 220:2008 aşağıdaki konularda gereklilikler içermektedir:
-Kuruluş altyapısı, çalışma alanları ve personele ait alanlar
-Su, enerji vb. diğer yardımcı malzemelerin tedariki
-Atıklar ve çöpler gibi diğer üretim destek basamakları
-Ekipman yapısı, ekipman temizliği ve bakım
-Satınalma ve girdi yönetimi
-Temizlik ve dezenfeksiyon
-Haşere  kontrol
-Personel hijyeni
-Yeniden işleme
-Ürün geri çağırma prosedürleri
-Depolama
-Gıda etiketleme bilgileri ve tüketicinin bilgilendirilmesi
-Gıda terörü ve sabotaj yönetimi
Gıda Güvenliği Sertifikasyon Vakfı  (The Foundation of Food Safety Certification ) tarafından yürütülmekte olan FSSC 22000, esasen ISO 22000:2005 ve PAS 220:2008’in bir kombinasyonudur ve özellikle gıda üretimi sektörüne yönelik olan ilk global gıda güvenliği standartıdır. ISO 22000, yayınlandığında Global FoodSafetyInitiative (GFSI) tarafından gözden geçirilmiş ancak gıda üreticileri için gıda güvenliği konularını kapsayacak ön koşul programlarını karşılamadığı görüldüğünden, kabul görmüş standartlar listesine eklenmemiştir. Bu durum gıda üreticileri ve işleyicileri ile ilgili gerekleri kapsayan ve ISO 22000 ile birilkte kullanabilecekleri bir standart olan PAS 220:2008’in tasarlanmasına sebep olmuştur. FSSC sertifikasyon programının, GFSI tarafından kabul edilen 6.standart  olması beklenmektedir. ISO 22000 belgesine sahip olan üreticiler, PAS 220 e göre yapılacak ek bir denetimle FSSC standardına sahip olabilirler.
Standart 4 bölüme ayrılmıştır.

  • Bölüm I – Gıda güvenlik sistemi gereklilikleri ve belgendirmeye başvuru.
  • Bölüm II – Belgelendirme kuruluşları için gereklilikler (Uyum komitesi ve belgelendirme kuruluşları için yönetmelikleri içerir.)
  • Bölüm III - Akreditasyon kuruluşları için düzenlemeler de dahil olmak üzere akreditasyon sağlama şartları
  • Bölüm IV –Paydaşlar için düzenlemeler
 
  Adres : Büyükelçi Sokak No: 18/1 06690 Kavaklıdere - Çankaya / ANKARA
  Telefon : 0312 468 87 02 - 0312 468 86 77
  GSM : 0544 468 87 02
  Faks : 0312 468 86 58
  E-Posta : cnd@cnd.com.tr - info@cnd.com.tr